sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Paluu tulevaisuuteen





Olen kotoisin Anjalankoskelta, nykyisen Kouvolan alueelta. Täällä Kymijoen varrella paperiteollisuus on ollut merkittävässä roolissa kautta aikojen. Perinteinen savupiipputeollisuus on ollut kantava voima rautatieosaamisen lisäksi.


Yllä olevassa kuvassa näkyy Myllykosken paperitehdas. Sen juuret ovat syntyneet jo 1800-luvun lopulla. Vuonna 2011 tehdas myytiin isommalle osakeyhtiölle ja lopputulos oli selvä - tehdas sai sulkemispäätöksen. Se oli iso isku Myllykosken kokoiselle paikalle ja lähialueille. Monien ystävieni vanhemmilta meni työpaikka alta. Monet heistä olivat työskennelleet koko uransa tässä tehtaassa.

Nyt kun muutama vuosi on kulunut, osa entisistä tehdaslaisista on löytänyt uuden työn ja on myös  väläytelty uusia käyttötarkoituksia tehtaalle, Bioetanolihanke on ollut lehtien otsikoissa, mutta aika näyttää toteutuuko se.  Kaikkea toivoa ei ole silti menetetty.

Saksan matkallamme teimme erilaisia vierailuja. Mieleenpainuvin oli Mercedes- Benzin tehdas Bremenissä. Se kuvasti hyvin, kuinka moderni tulevaisuuden tehdas voikaan olla. Auton alustan osat olivat valmiiksi kasatut ja kori kiinnitettiin päälle. Työvaiheita oli paljon erilaisia ja työntekijät saivat puolen tunnin välein vaihtaa työpistettä, jotta työ ei kävisi yksitoikkoiseksi. Työvaiheiden järjestys oli myös tarkkaan mietitty. Ei voinut muuta kuin ihailla tehtaan linjaston suunnittelijoita.

Tehtaalla oli kuitenkin myös varjopuolensa: ihmiset työskentelivät liukuhihnalla ja aikataulussa pysymistä seurattiin jatkuvasti. Jos yhdessä työvaiheessa tuli ongelma, liukuhihna jouduttiin pysäyttämään. Uudella työntekijällä on varmasti kovat paineet onnistua. Myös robotit hoitivat oman osuutensa kasauksessa. Aloin pohtia Myllykosken ja Mercedes-Benzin tehtaan yhtäläisyyksiä: Meneekö yritysten markkinoilla kilpailu kaiken edelle? Onko voimassa vain sääntö: tulos tai ulos? 

Mercedes benz bremen factory
Mercedes-Benz Bremenin tehdasalue
Tehtaat ovat tärkeä osa nyt ja tulevaisuudessa, niin Suomessa kuin ympäri maailmaakin. Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Toivon, että myös tavallinen työmies tai nainen on arvokas tehtaiden omistajille jatkossakin. Ilman hyviä työntekijöitä ei tulostakaan tule. Robotit voivat auttaa, mutta tuskin korvaavat ihmistä kokonaan. En vielä tiedä, viekö työurani minua tehtaalle, mutta olisi kiinnostavaa nähdä myös sitä puolta insinöörinä.



"Paluu tulevaisuuteen
Tahdotko mennä vanhaan vai uuteen?
Tartu tilaisuuteen
Uskotko vielä tulevaisuuteen?"

JVG- Paluu tulevaisuuteen (2016)

perjantai 21. huhtikuuta 2017

Welcome to the blog - tervetuloa!

This is a blog of Mechanical Engineering Degree Programme of Häme University of Applied Scineces - HAMK. This blog contains posts from our students and staff members when visiting different places aound the world. We have texts both in English and Finnish. Welcome to join our journey!

Tämä on Hämeen ammattikorkeakoulun konetekniikan koulutuksen blogi. Tässä blogissa opiskelijamme ja henkilökunta kertovat reissuistaan ympäri maailmaa sekä suomeksi että englanniksi. Tervetuloa matkaamme!

Future Factory

Participation in the Hannover Messe allowed us to investigate in details the emerging technological trends of the industry and the main vect...